QPG
svenska-hus_1_webb.jpeg

Svenska Hus

 

SVENSKA HUS HUVUDKONTOR

FAKTA

Adress: Otterhällegatan 5A, Göteborg
Byggherre: Svenska Hus AB
Entreprenadform: Totalentreprenad
Byggnadsentreprenör: Bergman & Höök AB
Bruttoarea: 640 kvm
Byggnadsår: 2005
Fotograf: Magnus Cimmerbeck

Huvudkontoret för fastighetsbolaget Svenska Hus är resultatet av en tävling.
Tomten, ett infill-läge om 8x26 meter, är dramatiskt placerad, med utsikt över
staden och det tidigare centrala hamnområdet, mitt i Göteborg.

Byggnaden förstärker den unika platsen och är inkilad mellan Stadsarkivets stora volym, 1980-tal och en rest av bebyggelse på Otterhällan från 1800-talet. Projektet inspirerades av den enkla kåkbebyggelse, som med varierande små byggnadsvolymer en gång i tiden klättrade upp för berget. Och mot gatubilden är rummen tydligt avläsbara som enskilda volymer i olika material.

Interiören programmerades för att stödja ett informellt och effektivt arbetsflöde med många genomblickar och kontakt mellan medarbetarna. Detta uppnåddes genom en halv vånings förskjutning mellan planen. Ytskikten, inredningen och konsten är valda för att stödja varumärket.

Svenska Hus Huvudkontor nominerades till Helge Zimdalpriset 2007 och vann Per Och Alma Olssons Pris 2006.