#navigator .siteTitle { display: none; }
QPG
doktorsvägen_1_webb.jpg

Villa Nordberg

 

Villa Nordberg

FAKTA

Adress: Doktorsvägen, Göteborg
Byggherre: Privat
Entreprenadform: Totalentreprenad
Byggnadsentrepenör: GCC AB
Bruttoarea: 140 kvm
Byggnadsår: 2001
Fotograf: QPG

Byggnaden ansluter till en befintlig villa i Hovås utanför Göteborg, som byggts efter ett förslag av Bruno Mattson. Det är ett hus med en skandinaviskt modernistisk disposition; L-format med öppet atrium mot trädgårdsrummet. En tvärsektion genom huset visar att rummen har sin högsta takhöjd i bakkant, som är en sluten sida mot omgivningen. Den lägsta takhöjden finns vid gårdsfasaden där rummet öppnar sig mot trädgården. Utanför fasad står ett fristående tak som öppnar sig utåt.

De geometriska förutsättningar och rumsliga förhållanden mellan inne och ute har inspirerat till den nya byggnaden, som är en villa för en familj. Rummen är utformade som boxar som ställts under ett perrongtak. De stora gemensamma ytorna begränsas av en mur mot gatan och glas mot det privata trädgårdsrummet.